Freebooq ook voor jou?

Inhoud

Wil je beginnen met Freebooq? Laten we dan eerst kijken of Freebooq voor jou is bedoeld.

Voor ZZP’ers die diensten verlenen

Freebooq is bedoeld voor freelancers. Dat zijn zzp’ers die diensten verlenen. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig consultant, project manager, fotograaf, vertaler, journalist of webdesigner? Dan is Freebooq er speciaal voor jou.

En dan denk je misschien.. maar er zijn al zoveel boekhoudpakketten. Dat klopt! Maar die zijn ook gemaakt voor ondernemers met voorraden, goodwill, immateriële activa etc. Dat heb jij als freelancer allemaal niet nodig. Freebooq is precies op maat gemaakt voor jou. Wel zo duidelijk!

Boekhouden in 3 stappen

Je hoeft elk kwartaal in FREEBOOQ maar 3 dingen te doen.

  1. Je boekt je verstuurde en ontvangen facturen
  2. Je importeert de transacties van je zakelijke betaalrekening
  3. Je boekt je aangifte BTW en neemt de gegevens over op de website van de Belastingdienst.

Soms moet je ook nog bonnetjes boeken die je privé hebt betaald. Maar als je alles via de bank betaalt, is dat niet nodig. Je maakt het jezelf juist heel makkelijk als je alles betaalt via je zakelijke betaalrekening. Freebooq kan bij het importeren namelijk automatisch herkennen of je eerder al vergelijkbare transacties hebt geboekt. Denk bijvoorbeeld aan vaste lasten en abonnementen. Ook betalingen van facturen herkent Freebooq automatisch. Je hoeft dan alleen te controleren of wij dat goed hebben gedaan. Dat scheelt je heel veel tijd!

Geen facturen of bonnen uploaden

Je hoeft bij ons geen facturen of bonnen te uploaden. Dat is niet nodig. Bewaar ze gewoon op je computer of in een map voor het geval de Belastingdienst langskomt. En bewaar reserve kopieën in de cloud, door er even een foto van te maken. Zo blijft je boekhouding lekker eenvoudig.

Zelf aangifte BTW en inkomstenbelasting doen

Met FREEBOOQ kun je makkelijk zelf je aangifte BTW en inkomstenbelasting doen. Het BTW-overzicht en de overzichten van opbrengsten en bezittingen zijn zo gemaakt, dat je de gegevens makkelijk kunt overnemen in je aangiftes.

Hulp en advies

Freebooq kan nog veel meer! In Freebooq kun je bijvoorbeeld ook je kilometeradministratie bijhouden. Dan berekenen wij aan het eind van het jaar welk bedrag aan autokosten je mag aftrekken. En welk bedrag aan BTW te mag terugvragen aan autokosten. Die boekingen doen wij geautomatiseerd voor jou, met een druk op de knop.

Freebooq helpt je na afloop van het jaar ook automatisch met het corrigeren van de kosten die beperkt aftrekbaar zijn. Freebooq kan ook berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet gaan betalen. Zodat je genoeg opzij zet voor de grote belastingaanslag. En Freebooq adviseert over investeringsaftrek en oudedagsreserve. Zaken waarvoor je normaal een accountant in de arm zou moeten nemen.

Geschikt voor jou?

FREEBOOQ kun je gebruiken als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent zelfstandig ondernemer (zzp’er of freelancer) voor de inkomstenbelasting. Je hebt dus géén BV.
  • Je doet btw-aangifte per kwartaal (of helemaal geen aangifte btw).
  • Je verleent diensten. Je hebt dus geen voorraad.
  • Je hebt geen zogenoemde gemengde prestaties (zowel belast als vrijgesteld voor de btw).
  • Je hebt geen personeel.
  • Je fiscale boekjaar is het kalenderjaar.

Aanmelden bij FREEBOOQ

Wil jij FREEBOOQ gaan gebruiken? Je kunt momenteel alleen deelnemen aan FREEBOOQ op uitnodiging. Maar je kunt wel aanmelden voor de wachtlijst en ondertussen de demo proberen! Voor je aanmelding hebben we je KvK-nummer nodig.

Boekhouden voor freelancers

FREEBOOQ

Probeer het eerst uit. Vraag inloggegevens voor de demo.

Administratie opzetten

Wat moet je als ondernemer regelen om je administratie te kunnen doen? Zorg voor een tekstverwerkingsprogramma, een aparte betaalrekening, opslagruimte in de cloud, en een urenadministratie.

Lees verder »

Facturen versturen

Als ondernemer ben je verplicht facturen te versturen. Maar een factuur moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je hoeft maar een paar gegevens van je factuur over te nemen in Freebooq.

Lees verder »

Facturen ontvangen

Facturen die je ontvangt moeten aan dezelfde eisen voldoen als facturen die je verstuurt. Dat is sowieso verplicht als je de BTW op de factuur wilt terugvragen van de Belastingdienst.

Lees verder »

Banktransacties importeren

In Freebooq kun je de banktransacties importeren van de betaalrekening die je zakelijk gebruikt. Log daarvoor eerst in bij je bank en maak een exportbestand van je banktransacties. Doe dat liefst per maand.

Lees verder »

Overige boekingen

Soms zijn er speciale boekingen nodig, zoals voor de aangifte BTW, afschrijvingskosten en autokosten. Daarvoor moet je iets meer weten over debit, credit en dubbel boekhouden.

Lees verder »

Aangifte BTW doen

Je moet na afloop van elk kwartaal aangifte BTW doen. In het BTW-overzicht vind je precies terug welke bedragen je moet vermelden in je aangifte.

Lees verder »