Aangifte BTW doen

Home » Handleiding » Aangifte BTW doen

Je moet na afloop van elk kwartaal aangifte BTW doen. In het BTW-overzicht vind je precies terug welke bedragen je moet vermelden in je aangifte. Als je op het kwartaalbedrag van een rubriek klikt, zie je hoe dit bedrag is opgebouwd. Zo kun je nog even controleren of je alle boekingen goed hebt gedaan.

Als je goed kijkt, zie je dat de nummering van de rubrieken niet doorloopt. Dat komt omdat voor dienstverleners alleen deze rubrieken relevant zijn.

  • 1. Prestaties binnenland: controleer of je jouw verstuurde facturen allemaal ziet. Zo niet, dan ben je bij een factuur vergeten de BTW-code in te vullen.
  • 3. Prestaties naar of in het buitenland: Als dienstverlener heb je misschien diensten verleend binnen de EU. Die facturen moet je hier terugvinden met BTW-code ‘ICP’.
  • 4. Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht: Als je leveringen of diensten vanuit de EU hebt ingekocht, is de BTW daarover verlegd naar jou. Jij betaalt daarover BTW in Nederland. Die BTW moet hier staan met code ‘ICV’. Diezelfde BTW mag je trouwens ook weer als voorbelasting terugvragen.
  • 5. Voorbelasting: controleer of je de ontvangen facturen, bonnen en dergelijke ziet en met de juiste BTW-code. Hier moet ook de eventuele BTW die naar jou is verlegd (rubriek 4) en die je mag terugvragen.

Aangifte boeken in Freebooq

Als je denkt dat je BTW-overzicht klopt voor het kwartaal, kun je de aangifte bij de Belastingdienst doen. Daarnaast doe je in Freebooq een boeking om het bedrag van de berekende BTW om te zetten naar een aangifte BTW. Het bedrag van de aangifte wordt dan een schuld, die je later gaat betalen. In Freebooq hoef je alleen maar op de knop te klikken om deze boeking geautomatiseerd te doen.

Voorbeeld: Je moet voor het 2e kwartaal (einddatum 30 juni) aangifte doen voor een bedrag van €1206. Volgens het BTW-overzicht is er ook een afrondingsverschil van €1,23. Je doet nu twee boekingen op 30 juni bij Overige boekingen.

DatumFactuurRelatieOmschrijvingDebitBedrag
(incl BTW)
CreditBTW-
code
Te betalen
BTW
30-6Aangifte BTW 2e kwartaal180 – Berekende BTW1206,00185 – Aangifte BTW
30-6Afrondingsverschil BTW 2e kwartaal180 – Berekende BTW1,23820 – Overige opbrengsten

Correcties in aangifte verwerken

Helaas, soms kom je er later achter dat je boekhouding een foutje bevatte. Of je voegt nog een boeking toe. Na zo’n wijziging kun je in het BTW-overzicht zien wat het effect is op je aangifte. Moet je nog bijbetalen? Of krijg je nog iets terug?

Officieel moet je voor een correctie van een BTW-aangifte een zogenoemde suppletie aangifte doen. Je krijgt dan van de Belastingdienst een beschikking met het bedrag dat je moet bijbetalen of terugkrijgt. Als je moet bijbetalen kan er ook een boete opgelegd worden. Zo’n suppletie boek je in Freebooq, net als een aangifte, op de einddatum van het kwartaal waarover je een suppletie doet. In Freebooq kun je deze boekingen geautomatiseerd doen, met een druk op de knop.

Voorbeeld: Je moet voor hetzelfde 2e kwartaal (einddatum 30 juni) een suppletie doen. Het nieuwe bedrag voor de aangifte is van €1806. Volgens het BTW-overzicht is het afrondingsverschil nu €0,75. Je vergelijkt deze bedragen met de eerdere boeking van de aangifte. Je doet nu twee extra boekingen op 30 juni bij Overige boekingen.

DatumFactuurRelatieOmschrijvingDebitBedrag
(incl BTW)
CreditBTW-
code
Te betalen
BTW
30-6Suppletie aangifte BTW 2e kwartaal180 – Berekende BTW600,00185 – Aangifte BTW
30-6Wijziging afrondingsverschil BTW 2e kwartaal180 – Berekende BTW-0,48820 – Overige opbrengsten

Suppletie € 1000 of minder

Als het BTW-bedrag dat je terugkrijgt of moet bijbetalen €1000 of minder is, mag je de suppletie ook meenemen in je eerstvolgende aangifte BTW. Je wijzigt dan het bedrag van je komende aangifte met het suppletiebedrag. Naast je normale boeking voor de aangifte doe je een extra boeking om de suppletie toe te voegen aan die aangifte. In Freebooq kun je deze boekingen geautomatiseerd doen, met een druk op de knop.

Let op! Omdat je de suppletie meeneemt in de aangifte moet je de bedragen in de aangifte aanpassen, zodat je onderaan de streep je het juiste BTW-bedrag betaalt of terugvraagt. De Belastingdienst verwacht dat je ook de omzetbedragen aanpast.

Voorbeeld: De suppletie van het 2e kwartaal neem je mee in de aangifte van het 4e kwartaal. Je doet de volgende boeking in het 4e kwartaal bij Overige boekingen.

DatumFactuurRelatieOmschrijvingDebitBedrag
(incl BTW)
CreditBTW-
code
Te betalen
BTW
30-6Verschuiving aangifte BTW 2e kwartaal180 – Berekende BTW600,00145 – Overige schulden kortlopend
30-6Wijziging afrondingsverschil BTW 2e kwartaal180 – Berekende BTW-0,48820 – Overige opbrengsten
31-12Verschuiving aangifte BTW 2e kwartaal145 – Overige schulden – kortlopend600,00185 – Aangifte BTW

Betaling aangifte BTW

Via de import van je banktransacties kun je de betaling van je aangifte aan de Belastingdienst verwerken. Vermeld dan bij ‘Betreft’ dat het gaat om ‘185 – Aangifte BTW’. Dan wordt de schuld die je aan de Belastingdienst had verminderd met de betaling. Dat zie je terug op het overzicht ‘Bezittingen en schulden’.

Meer informatie over 'handleiding'

Probeer FREEBOOQ

Makkelijker dan boekhouden in Excel
Vraag inloggegevens voor onze demo
Boekhouden kan echt makkelijker
Met FREEBOOQ!