Heb ik een aparte bankrekening nodig?

Zorg voor een aparte betaalrekening en spaarrekening voor je onderneming. Deze bankrekeningen zijn de kern van je administratie. Gebruik deze bankrekeningen zoveel mogelijk voor je zakelijke inkomsten en uitgaven. Dan heb je het minste werk aan je boekhouding.

Betaalrekening

In FREEBOOQ kun je de transacties van een betaalrekening importeren. Banken willen dat je voor je onderneming een speciale (duurdere) zakelijke rekening neemt. Maar als je het geen probleem vindt dat de rekening op je eigen naam staat, werkt een aparte privérekening meestal ook. Voor de Belastingdienst maakt het niet uit, mits je die rekening hoofdzakelijk gebruikt voor je onderneming.

Spaarrekening

Neem ook een aparte spaarrekening en spaar daarop via de betaalrekening van je onderneming. De spaarrekening kun je gebruiken voor toekomstige uitgaven en investeringen. Je kunt hierop ook sparen voor je oudedagsreserve.

Geld op deze spaarrekening telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing voor de inkomstenbelasting (box 3). Zo bespaar je belasting. De ontvangen rente is wel winst van je onderneming. Zorg ervoor dat je spaargeld een zakelijk doel heeft. Anders kan de Belastingdienst het geld alsnog tot box 3 rekenen.

Contant geld

Het is meestal niet nodig om contant geld te hebben in je onderneming. Als je toch iets contant betaalt, doe dat dan gewoon vanuit je privé portemonnee. En bewaar het bonnetje goed. Boekhoudkundig beschouwen we de uitgave dan als een zogenoemde privé-storting. >> Kan ik contante uitgaven aftrekken?